Català

En aquesta pàgina els lectors trobaran els resums diaris traduïts al català.

La campanya s’acaba i la majoria dels diaris expliciten la victòria de Mas de matí (dissabte, 25 de novembre)

Tots els diaris excepte El Mundo, que no fa esment als actes de finalització de campanya dels candidats Artur Mas i José Montilla per donar la veu a les opcions minoritàries i demanar, en el seu editorial, el vot per al PP, donen per fets la victòria i èxit del candidat de CiU, al capdavant d’un partit unit i entusiasmat. El País critica la seva campanya, però també qüestiona Montilla. Els últims actes de campanya del PSC són valorats de manera desigual per les diferents capçaleres.

La presència de Sabater en el míting del PSC en el Palau Sant Jordi, a les portades de tots els diaris (divendres, 26 de novembre)

L’acte de campanya socialista resulta la notícia més important de la penúltima jornada electoral, i en diverses ocasions dóna peu a què les capçaleres interpretin el suport de la cúpula del partit a la candidatura de Montilla en clau d’enfrontament amb el PP, i no amb CiU, la victòria del qual diumenge ni es discuteix. Destaca que a cap de les peces analitzades no hi hagi referències de cap tipus a política d’igualtat o participació de les dones, més enllà de la presència de Carme Chacón al Palau Sant Jordi, precisament el dia en què es denunciava la violència contra les dones.

Les capçaleres reforcen les seves posicions davant dels candidats (dijous, 25 de novembre)

La bipolarització de la campanya electoral es va marcant d’una manera cada vegada més clara. Avui entrevista José Montilla, El Mundo col·loca a Mas a l’ull de l’huracà, i José Blanco roba protagonisme al candidat socialista. Les dones, absents de la campanya un dia de reivindicació. Potser demà els diaris es facin ressò de les accions emmarcades en la jornada de lluita contra la violència contra la dona que puguin tenir lloc avui.

El cara a cara frustrat és el protagonista principal en tots els diaris (dimecres, 24 de novembre)

Les capçaleres relaten les circumstàncies extremes en les quals finalment es va frustrar l’acarament entre Mas i Montilla, el qual es converteix en l’autèntic protagonista de la jornada, i incideix també en els actes de campanya als quals els candidats no van poder acudir. LEs publiquen entrevistes de José Montilla a El Periódico de Catalunya i La Vanguardia, que desapareix, però, de la crònica electoral d’El Mundo i limitada presència de dones en la jornada prèvia al Dia contra la violència exercida contra les dones.

La possibilitat que se celebri el cara a cara entre els dos candidats i els perquès del seu interès copen l’atenció dels diaris (dimarts, 23 de novembre)

En totes les capçaleres es detallen els motius pels quals Mas i Montilla estan disposats a participar en una trobada improvisada que encara no ha estat aprovat i que se celebraria aquesta nit per Tv3. Tots dos capdavanters són retratats favorablement a través de les imatges, però l’anàlisi semàntica deixa entreveure algunes tendències. L’anunci que per primera vegada podria haver-hi una dona presidint el Parlament introdueix una nova variable en el discurs de CiU, i els rotatius amplifiquen la proposta

La cobertura del debat electoral polaritza la campanya, i Zapatero eclipsa Montilla (dilluns, 22 de novembre)

Totes les capçaleres interpreten el desenvolupament del debat electoral emès per Tv3, subratllant la possibilitat que pugui arribar-se a un enfrontament a dues bandes entre els candidats socialista i convergent, que és tractat com a virtual guanyador de les eleccions de manera generalitzada. El suport recaptat per Montilla de mans de president Zapatero és un regal enverinat, atès que desplaça el protagonisme del català i el presenta com a subsidiari del Partit Socialista. Fotografies, en la seva majoria, favorables als candidats als quals retraten.

Els sondejos són per a Mas, i els diaris ho donen per fet (diumenge, 21 de novembre)

La Vanguardia, El Mundo i El País porten a les seves portades enquestes segons les quals CiU resultaria clarament l’opció més votada diumenge que ve, i Mas el candidat més popular entre l’electorat català. Destaquen les anàlisis d’aquestes prospeccions, les entrevistes al líder convergent, i el suport de Pérez Rubalcaba a José Montilla explicitat en tots els rotatius, que sens dubte demà informaran sobre el desenvolupament del debat electoral que aquesta tarda emet TV3.

Montilla serà president o no serà res, i tots els diaris es fan ressò d’això (dissabte, 20 de novembre)

La majoria de les capçaleres donen per fet que el pròxim president de la Generalitat serà Artur Mas, i des d’aquesta clau analitzen les declaracions de José Montilla d’ahir en les quals anunciava que no es presentaria a una possible reelecció. Les fotografies d’ambdós candidats són majoritàriament positives a tots els diaris. El Mundo redueix la seva cobertura en l’últim cap de setmana de campanya, i El País eleva a la portada de la seva edició nacional l’entrevista en profunditat que fa al candidat socialista.

Les reaccions davant els vídeos i l’economia adquireixen pes i l’hi resten al debat identitari (divendres, 19 de novembre)

Les reaccions als escandalosos vídeos que ahir van ocupar part de l’atenció informativa són recollides i interpretades per diverses capçaleres, la qual cosa dóna imatge d’un Montilla poc autoritzat en el si del seu propi partit, i un Artur Mas molt més centrat i prudent. El Mundo obvia al candidat socialista, i El País ho presenta pensatiu, davant de l’eufòria del convergent. La presència o no dels debats identitaris és interpretada de maneres diferenciades per les capçaleres, i l’economia es presenta com el factor principal entorn del com gira la campanya

Avui al costat de Mas i El País al de José Montilla (dijous, 18 de novembre)

Les reaccions a l’escàndol del videojoc i el qüestionament directe d’Artur Mas dels plantejaments que fa Montilla apareixen amb força a les capçaleres analitzades, que llevat de les excepcions d’AvuiEl País aposten per texts més aviat neutres que reflecteixen i interpreten l’estratègia electoral, la imatge i l’ideari associat a ambdós contendents. Destaca que Montilla tendeix a aparèixer envoltat de càrrecs socialistes espanyols pràcticament sempre. La presència de la dona a la campanya es materialitza en les informacions protagonitzades per la candidata Sánchez Camacho i també per la número dos del PSC, Montserrat Tura, esmentades a diverses capçaleres. Però el que destaca és el recurs a un orgasme femení emprat com a reclam en un vídeo de les joventuts socialistes, que és al·ludit i reproduït per diverses capçaleres.

Els diaris reflecteixen la cerca de confrontació directa entre ambdós candidats, amb referències a la corrupció i a les promeses electorals (dimecres, 17 de novembre)

La majoria de les capçaleres analitzades desequilibren la balança de l’espai dedicat a ambdós candidats, resultant més extenses les peces protagonitzades per Artur Mas. Els casos de corrupció apareixen esmentats en les cròniques, ja que van ser uns dels protagonistes de la passada jornada electoral. La majoria de les fotografies que retraten els candidats són pròpies de la cobertura mediàtica d’una campanya: neutres i si potser positives en mostrar-los protegits per militància i companys de partit. No obstant això, s’assenta la tendència dibuixada per El País, que afavoreix de manera oberta al candidat Montilla. Destaquen tant l’absència de dones protagonistes de la crònica electoral com l’ús de formes masculines com universals en la redacció d’algunes de les peces analitzades.

Tebiesa i fiscalitat (dimarts, 16 de novembre)

La majoria dels diaris tematitzen la campanya al voltant de l’economia, la proposta de pacte fiscal de CiU, i les reaccions a les incendiàries declaracions de Joan Puigcercós. L’acte central del PSC va tenir lloc ahir a Sant Coturó de Gramanet, escenari d’un cas de presumpta corrupció socialista, i Avui i El Periódico de Catalunya destaquen l’absència de mencions sobre això per part de José Montilla. Malgrat tot, la tebiesa generalitzada, tant en la defensa com en l’atac dels presidenciables, és la tònica dominant en la cobertura de la campanya que fan les capçaleres analitzades, que llevat d’El País, no semblen decantar-se amb absoluta claredat ni per un ni per l’altre candidat.

Profusió d’informacions sobre l’activitat de campanya dels candidats, i algunes fotografies poc neutres (dilluns, 15 de novembre)

Els dos diaris d’àmbit estatal analitzats ataquen el candidat de CiU, si bé només El País ofereix un retrat favorable de José Montilla. Cap referència en els rotatius analitzats a polítiques d’igualtat, i nul·la presència de dones a la campanya electoral d’ambdós candidats, que centren els seus discursos en el rol, que el futur Govern català podria jugar a l’escenari polític espanyol.

El suport dels líders estatals als seus candidats a Catalunya invisivilitza a Montilla (diumenge, 14 de novembre)

A tots els diaris es fa referència a la presència de Mariano Rajoy i d’Alfredo Pérez Rubalcaba en els actes electorals dels seus respectius partits, la qual cosa contribueix que el discurs del PSC no aparegui en boca de Montilla. Per la seva banda, Artur Mas és el protagonista de la informació de CiU a totes les capçaleres llevat de la d’El País, que afavoreix clarament el seu contrincant i el relaciona amb la radicalitat en el discurs.

L’enquesta del CIS, protagonista (dissabte, 13 de novembre)

La publicació de l’enquesta del CIS que posa de manifest l’avantatge en intenció de vot de CiU sobre el PSC és la protagonista de la premsa catalana, si bé les lectures del sondeig són heterogènies. Algunes capçaleres van definint les seves preferències, encara que totes coincideixen a no atribuir espais destacats a la dona.

Arrenca la campanya (divendres, 12 de novembre)

El començament de la campanya electoral permet conèixer l’estructura formal que els diaris han elegit per abordar aquest procés. Els actes d’inici de campanya i les premisses de les quals parteixen els candidats Montilla i Mas comencen a veure’s retratades a totes les capçaleres, que en general fan una cobertura notablement major de l’activitat d’aquests, els candidats de PSC i CiU, que de l’activitat de la resta dels partits.

A %d blogueros les gusta esto: